duminică, 30 iunie 2024

Legende creștine: Broscuțele ascultătoare🐸

 


... Broscuțele ascultătoare. Sfânta Mănăstire Cernica se află lângă București. 

Aici a trăit cu un veac și jumătate în urmă Sfântul Calinic. Mănăstirea este pe pe o insulă destul de mică, înconjurată de apele mari ale lacului. Ca în orice apă stătătoare, malurile sunt pline de broscuțe mai mari și mai mici, ce-și duc traiul liniștit în acest colț de rai.

Se spune că, pe vremea când Sfântul Calinic era starețul acestei mănăstiri, broaștele, ca toate suratele lor din neamul broscărimii, făceau o gălăgie fără încetare, orăcăind și țopăind de colo colo, certându-se parcă între ele, pe limba lor, cât e ziua de lungă, iar noaptea mai abitir încă.

 Azi așa, mâine așa, călugării mergeau la slujbe, se rugau și munceau, după cum e viața mănăstirească, iar alături, broscuțele își vedeau de traiul lor prin stufăriș și mâl, orăcăind fără pauză. 

Într-o zi însă, când sfântul se ruga în chilia lui, broaștele orăcăiau atât de tare, de parcă ar fi fost întrecere între ele să vadă care e mai guralivă. A răbdat sfântul cât a răbdat, dar văzând că așa nu se mai poate, a ieșit din chilia sa pe malul lacului și le-a poruncit broaștelor să tacă din gură, să nu mai orăcăie atâta, că-i deranjează pe călugări de la rugăciune. 

Că doar e mănăstire și într-o mănăstire trebuie să fie liniște și cumpătare în toate: și la oameni, și la animale, și la tot. Vedeți voi, Sfântul Calinic a fost și este mult iubit de Dumnezeu, pentru viața sa curată și sufletul său bun. Iar cuvântul sfinților are mare putere căci harul Domnului lucrează prin el și toate i se supun, schimbandu-se în bine. 

Cred că deja v-ați dat seama ce s-a întâmplat mai departe. Broscuțele au tăcut cuminți ascultându-l pe Sfântul Calinic. 

Dacă nu mă credeți, duceți-vă și voi pe malul lacului, în spatele chiliei Sfântului Calinic și veți vedea multe broscuțe prin ierburile de pe marginea apei, dar, incredibil, nu le veți auzi orăcăind! Dacă totuși mai deschid gura, atunci o fac așa, mai încet și cu grijă, să nu cumva să-i deranjeze pe călugări de la slujbă, să le audă sfântul și să se supere pe ele...

Bătrânii spun...

... că atunci când S-a născut Mântuitorul nostru, Domnul Iisus Hristos, primele animale care au știut au fost cele din staul: oile, măgarul, calul, boul...

Dar prima vietate care s-au grăbit să anunțe tuturor vestea minunată a Nașterii Mântuitorului ar fi fost broasca, ce-a pornit să țopăie pe câmp orăcăind cât putea ea de tare, să audă astfel toată suflarea că S-a născut Mesia. Auzind Maica Domnului ce tărăboi face micuța broscuță, a zâmbit și a binecuvântat-o să fie singura făptură din lume care să rămână la fel și după moarte. 

Și într-adevăr, broaștele sunt singurele vietăți din lume, care nu putrezesc niciodată, ci rămân întregi și după ce mor, ani de zile, fiind animale binecuvântate de Dumnezeu și de Sfânta Sa Maică.


TU FETE❗🐸🐸 În curând reunirea - luna Iulie pregătire fizică💟probabil mem la Cheile Grădiștei🐿️🌞 luna August apoi meciuri de verificare unul după altul...

👆 Aveți TRENORU' nou - pă Burcea// rețeta îi cunoscută: Continuăm cu jocul colectiv, unitate, tinerețe, energie 👉 AGRESIVITATE în APĂRARE, recuperări, contre rapide. Echilibru, încredere în forțele proprii 🙂ECHIPĂ DE AUR

CORONA BRAȘOV - Un Club. O inimă. Un oraș👌

Omogenitatea, multe veniri - avem mult de MUNKA aici👆IMPORTANT să fiți ascultătoare❗🐸🐸🐸 




Și ne pregătim pentru un sezon ORANGE🧡 la BRAȘOV

 


 👉 Vine olandeza Harma Van Kreij centru - alături de alte straniere familiarizate cu campionatul românesc: 

Katarina Krpez, Larisa Araujo, Jelena Lavko, Jelena Zivkovic, Itana Cavlovic - ❗dar avem și 7 românce care prelungesc contractele: 

Raluca Rădoi, Raissa Marin, Flavia Munteanu, Cristina Iordachi, Bianca Voica, Gabi Dumitrașcu, Ana Maria Vacariu. Rămân Alisia Boiciuc, Bobana Klikovac și Anica Gudelj🐸

👆 Bogdan Burcea nou A1, Cristina Zamfir, Marilena Neagu, Bianca Curmenț 

Plecări multe: Matea Pletikosic, Fie Woller, Macarena Gandulfo, Ana Berbece, Oana Cîrstea, Ștefania Lazăr, Patricia Moraru, Natalia Fonseca


LOT CSM CORONA BRAȘOV 2024-2025


PORTARI: Anica Gudelj, Bianca Curmenț (SCM Craiova), Raluca Rădoi

EXTREME STÂNGA: Larissa Araujo (Dunărea Brăila), Cristina Iordachi, Gabriela Dumitrașcu

EXTREME DREAPTA: Katarina Krpez Slezak (SCM Craiova), Marilena Neagu (Măgura Cisnădie), Flavia Munteanu

CENTRI: Alisia Boiciuc, Raissa Marin, Harma van Kreij (Borussia Dortmund)

PIVOȚI: Bianca Voica, Bobana Klikovac, Itana Cavlovic (CSU Știința București)

INTERI DREAPTA : Azenaide Carlos, Jelena Zivkovic (Dunărea Brăila)

INTERI STÂNGA: Cristina Zamfir-Burcea (SCM Craiova), Laura Lasm, Ana Maria Vacariu


Șef secție handbal: Aurelia Brădeanu

Team Manager: Mircea Cucuian

Antrenor Principal: Bogdan Burcea (SCM Craiova)

Antrenor Secund: Mihaela Ciobotaru

Antrenor cu portarii: Gică Anton

Preparator fizic: Liviu Dumitru

Maseur: Csaba Szocs

Analist video: Adrian Ghiurluc



Legende creștine - Sânziana

 


"Ființe ale lui Dumnezeu nu sunt numai oamenii și nu numai animalele și păsările, ci toate câte se nasc, cresc și mor, deci și pomii, ierburile și florile, care sorb roua dimineții și se bucură de lumina soarelui l!" Așa ne învață bătrânii într-o frumoasă legendă românească!


În fiecare an, la 24 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Această sărbătoare este foarte veche la noi, la români, și se mai numește popular "Sânzienele"

Dacă nu știați, sânziana este o plantă ce înflorește tocmai în această perioadă, având multe floricele galbene, foarte frumoase. De aceea Sânziana se mai numește și "Floarea Sfântului Ioan".

Legenda spune că Sânziana a fost o fată sărmană, rămasă orfană și de care nimeni nu avea grijă. Oamenii răi din preajmă o alungau de colo-colo, nelăsându-i, bietei fete, nici măcar liniștea.

Ea însă se ruga fierbinte lui Dumnezeu să aibă milă și de ea și să ducă o viață mai bună. Păsările și animalele pădurii o îndrăgeau și veneau în fiecare zi în preajma ei, unele dintre ele aducându-i chiar și ceva de mâncare: vrăbiuțele îi aduceau firmituri de pâine, iar păsările mai mari câte un fruct ce-l purtau cu grijă în cioc.

Dar,  nu după mult timp, Sânziana se îmbolnăvi și zăcea sărmana pe un pat făcut din crengi și iarbă...


Tocmai pe atunci se întâmplă că trecu pe drumul acela, de la marginea codrului, chiar Sfânta Vineri, ce umblă pe pământ îmbrăcată ca o femeie simplă, pentru a-i răsplăti pe oamenii cu inima bună și a-i pedepsi aspru pe cei răi. Văzând-o pe biata fată ce viață grea duce și negăsindu-i nici o vină, Sfânta Vineri se milostivi de ea și o prefăcu într-o floare gingașă și firavă, după cum era și trupul ei tânăr, o floare galben-aurie după cum îi erau și cosițele bălaie. 

Și fiindcă a fost binecuvântată chiar de Sfânta Vineri, florile Sânzienei apară de rău. Fiecare floricică a Sânzienei are patru petale mici, așezate în formă de cruce și de aceea are putere împotriva relelor. 

Iar oamenii, îndrăgesc mult aceste flori minunate, au și astăzi obiceiul ca de 24 iunie să împletească coronițe de sânziene, pe care le așează apoi la icoanele din biserici și la porțile caselor.








Lavanda de sub deal - sat Galați, comuna Pui//județul Hunedoara

 


SUPERB - un cadru natural de vis, locația amenajată FOOOOARTE frumos: o casă de țară, o grădină și inspirație. Ordine...


Limonada cu zmeură excelentă😛miere și produse din lavandă.... 👉Sat Galați, comuna Pui - județul Hunedoara//între Hațeg și Petroșani










miercuri, 26 iunie 2024

Isa Lotca - Cât trăim pe acest pământ

 


Mănăstirea Râmeț - județul Alba

 


Mănăstirea situată la 34 km de Alba Iulia și la 18 km de Teiuș, amplasată pe Valea Geoagiului și a Mănăstirii, la intrarea în Cheile Râmețului din Munții Trăscăului.

E unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania, probabil din secolul al XIII-lea.

Ridicată în Munții Trăscăului, pe lângă râul Geoagiu și vechea așezare dacică Germisara, într-un loc numit de mocani "Valea Mănăstirii", bisericuța cu hramul Izvorul Tămăduirii poartă ascunse în zidurile firave nu puține taine.

Se cunoaște cu precizie că al treilea strat de fresce de pe zidurile interioare a fost pictat de Mihu de la Crișul Alb în 1937.

Mănăstirea și biserica s-au aflat sub protecția lui Matei Corvin, a voievodului Radu Vodă cel Mare, precum și a lui Mihai Viteazul, care a refăcut-o.










La o cafea cu lavandă💟

 











Nucul din Lavandă. Comuna Stremț/ Teiuș - Alba


sâmbătă, 22 iunie 2024

Cetatea Deva - iunie 2024







CHEF ALEX cu DESERTUL ANULUI👉👌

 

Ceva ce nu există pe fața pământului 👉VOILA❗
😛😛CHEF ALEX cu o realizare de vis 



Zmeură și afine de pădure coapte//piersici🍑culoarea anului... Miere, propolis, mentă, scorțișoară🙂


COCHK:os Puff - Semințe de Chia


👉Toată compoziția într-un CROISSANTE cu VANILIE de la PANAUR👌🐿️


INVENȚIA ANULUI❗😋